Πλένουμε τα χέρια μας;
Αλήθεια, κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και γιατί; Στην καθημερινή ζωή πλένουμε τα χέρια μας (λογικά) κάθε φορά μετά την τουαλέτα (ανεξαρτήτου του λόγου για τον οποίο μπαίνεις εκεί μέσα), πριν από κάθε γεύμα, πριν αγγίξουμε τα μάτια μας, πριν σηκώσουμε ένα βρέφος, όταν έχουμε λερωθεί από κάτι και σε χίλιες άλλες δυο περιστάσεις.
Στην νοσηλευτική και γενικά στα επαγγέλματα υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου, κτλ), τα χέρια μας πρέπει να πλένονται ΠΑΝΤΑ πριν και μετά από κάθε επαφή μας με τον ασθενή. Το γιατί, είναι ευνόητο, είναι βασική γνώση για την πρόληψη λοιμώξεων, άλλο τεράστιο κομμάτι που θα αναλύθεί σε άλλο post.
Κάθε πότε όμως βλέπουμε να πλένουν τα χέρια τους οι γιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες; Αρκετοί, θα πλύνουν τα χέρια τους μόνο αν έχουν λερωθεί οι ίδιοι, άλλοι θα τα πλύνουν τυπικά σε κάποια φάση της ημέρας, άλλοι πάλι θα προσπαθήσουν να τα πλύνουν πριν και μετά την επαφή με τον ασθενή, αλλά και πάλι, αν αναλογιστείς ότι για μια πράξη όπως η ενδομυϊκή ένεση σε έναν ασθενή μπορεί να απαιτεί μέχρι και 5 φορές πλύσιμο χεριών, κάποιοι μπορεί να μην το πολυτηρούν.
Γιατί όμως είναι σημαντικό να τηρούμε το πρωτόκολλο; Θυμάμαι όταν κάποτε πήγα να δουλέψω στο Guy's του Λονδίνου και μια εκπαιδεύτρια μας έβαλε να καθαρίσουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό, όπως ακριβώς λέει ο κανόνας και στην συνέχεια, είδαμε με ειδικό φακό (όπως ακριβώς δείχνει η φωτογραφία)
![](https://static.wixstatic.com/media/eaf902_727d57d2ebdd48f1bff49c72f002087f~mv2.jpg/v1/fill/w_350,h_440,al_c,q_80,enc_auto/eaf902_727d57d2ebdd48f1bff49c72f002087f~mv2.jpg)
..τι μικρόβια είχαν ΑΚΟΜΑ τα χέρια μας. Ακόμα λοιπόν, και αν πλύνουμε τα χέρια μας 1-2 φορές, ακόμα και αν βάλουμε αντισηπτικό, τα μικρόβια κρύβονται καλά στις πτυχές του δέρματός μας και ΑΣ μη ξεχνάμε ότι για να είναι κάποιος νοσηλευόμενος συνεπάγεται μειωμένη αντίσταση στους παθογόνους οργανισμούς ΑΡΑ αυξημένη επικινδυνότητα για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και μάλιστα ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ σε αντιβιωτικά..