Αναισθησιολογικό Μηχάνημα- Πως το ελέγχουμε!
Σε οποιοδήποτε τμήμα και αν δουλεύουμε, οποιοδήποτε εξοπλισμό κι αν χρησιμοποιούμε, εφόσον έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, πρέπει να τον ελέγχουμε!
Όσον αφορά το αναισθησιολογικό μηχάνημα, όλοι θα πούμε ότι είναι δουλειά και υποχρέωση του αναισθησιολόγου, αλλά επειδή μου έχει τύχει να 'τρέχω και να μη φτάνω' με τα καμώματα άλλων, προτείνω να το ελέγχει και ο κάθε νοσηλευτής.
Η συνάδελφος στο παρακάτω βίντεο δείχνει έναν από τους τρόπους που υπάρχουν για να ελέγξει κανείς το αναισθησιολογικό μηχάνημα.
Βέβαια, όλα τα μηχανήματα είναι διαφορετικά και καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Έχοντας επισκεφθεί το εργοστάσιο της Penlon, όπου κατασκευάζονται αναισθησιολογικοί εξοπλισμοί, συνειδητοποίησα ότι το εσωτερικό του μηχανήματος είναι γεμάτο σωλήνες, συνενώνεις, τρύπες κτλ, κάτι που με βοήθησε να καταλάβω για ποιο λόγο ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με συγκεκριμμένη σειρά.
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας θα βρει κανείς χρήσιμο υλικό για τον έλεγχο του αναισθησιολογικού μηχανήματος, εφόσον εργάζεται κανείς στην Ελλάδα, για όσους εργάζονται στο εξωτερικό, καλό είναι να ανατρέξει κανείς στους εκεί κανονισμούς.
Για την Ελλάδα:
https://www.esahq.org/~/media/ESA/Files/Downloads/Resources-PatientSafety-PatientSafety-Greece%20-%20checking%20equipment%20and%20drugs.ashx
Καλό είναι κάνοντας τον έλεγχό μας, να αναφέρουμε οτιδήποτε αποκλείνει του αναμενόμενου και κανονικού, αλλά να είμαστε σε επαγρύπνιση και κατά τη διάρκεια μιας αναισθησίας, διότι το μηχάνημα μπορεί να αποτύχει ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω κάποιας διακοπής ρεύματος, κτλ και τότε θα πρέπει να επέμβουμε και να διορθώσουμε το πρόβλημα.