Οι 20 Χρυσοί Κανόνες της Ανάνηψης
Ένα από τα πιο χρήσιμα βιβλία που έχω διαβάσει κατά καιρούς είναι το 'The Complete Recovery Room Book' και οι παρακάτω κανόνες είναι από αυτό το βιβλίο.
Θεωρώ ότι κάτι που μας φαίνεται αυτονόητο (πχ. εάν το μόνιτορ δείχνει κορεσμό 99%, άρα ο κορεσμός είναι 99%) δεν είναι απόλυτο. Ο ασθενής μετά από αναισθησία μπορεί να εμφανίσει διάφορες επιπλοκές και καλό είναι να έχουμε στο νου ότι τα πράγματα μπορεί όντως να μην είναι όπως φαίνονται..
![](https://static.wixstatic.com/media/eaf902_20b5e2e9625843c3b1d64f455061283f~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/eaf902_20b5e2e9625843c3b1d64f455061283f~mv2.jpg)
1. Ένας ασθενής που δείχνει ανήσυχος, αναστατωμένος ή και μπερδεμένος πρέπει να θεωρείται υποξικός μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
2. Ο ασθενής μπορεί να είναι υποξικός, ακόμη και αν το μόνιτορ δείχνει κορεσμό 98%.
3. Ποτέ μα ποτέ δε γυρνάμε πλάτη στον ασθενή, τα πάντα μπορεί να συμβούν σε κλάσματα δευτερολέπτων....
4. Η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει ΠΑΝΤΑ σε ένα αιμορραγικό σοκ, τουλάχιστον όχι αμέσως.
5. Ένδειξη ταχυκαρδίας ή βραδυκαρδίας, δεν πρέπει να αμελείται, πρέπει να εντοπιστεί η αιτία.
6. Η μετεγχειρητική υπέρταση είναι επικίνδυνη.
7. Δεν χρησιμοποιούμε επώδυνα ερεθίσματα προκειμένου να 'ξυπνήσουμε' τον ασθενή. Τον αφήνουμε να ξυπνήσει μόνος του, χωρίς φωνές και τσιμπήματα.
8. Ασθενείς χωρίς συνείδηση πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε θέση ανάνηψης (στο πλάι).
9. Θορυβώδης αναπνοή συνεπάγεται απόφραξη αεραγωγού, αλλά ας θυμώμαστε πως μπορεί να υπάρξει απόφραξη ακόμα και χωρίς ήχο.
10. Εάν ο ασθενής δεν ξυπνάει εύκολα, ή συνεχίζει να αιμορραγεί, τότε ας σκεφτούμε την υποθερμία.. (Ας έχουμε στο μυαλό και την Lethal Triad: Hypothermia, Hypoxia, Coagulopathy/ Τριάδα θανάτου:Υποθερμία-υποξαιμία-διαταραχές πήξης)
11. Αφήστε τον ασθενή να βγάλει μόνος του το βοήθημα αεραγωγού, είτε αυτό είναι λαρυγγική μάσκα, είτε guedel, είτε igel. Εάν είναι σε θέση να το αφαιρέσει μόνος του, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι είναι ικανός να διατηρήσει ανοιχτό τον αεραγωγό του.
12. Ας κρατάμε αγκαλιά μικρά παιδιά που κλαίνε, ας δίνουμε το χέρι μας σε ενήλικες που κλαίνε..
13. Σε αιμοδυναμικά σταθερούς ασθενείς τα οπιοειδή δεν προκαλούν υπόταση.
14. Όταν πρέπει να δώσουμε φάρμακα ενδοφλεβίως σε ηλικιωμένους ξεκινάμε πάντα δίνοντας τη μισή δόση παίρνοντας το διπλάσιο χρόνο.
15. Αν δεν ξέρουμε τη δράση κάποιου φαρμάκου, τότε απλούστατα, δεν το δίνουμε!
16. όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, treat the patient, not the monitor. Με λίγα λόγια, προσεγγίζουμε τον ασθενή κατά ABCDE και δεν κοιτάμε αποκλειστικά το μόνιτορ.
17. Τα κρύα άκρα μπορεί να είναι σημάδι αιμοδυναμικής αστάθειας.
18. Η πρόληψη πόνου είναι πάντα καλύτερη από την ανακούφιση από τον πόνο.
19. Αν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να σηκώσει το κεφάλι του από το μαξιλάρι για τουλάχιστον 5'' μην τον στείλετε ακόμα στον όροφο. Αυτό που κάνω εγώ επίσης, είναι να ζητήσω από τον ασθενή να βήξει (για να ελέγξω αντανακλαστικά- εάν βέβαια η κατάστασή του το επιτρέπει).
20. Εάν είσαι ακόμα μπερδεμένος, ξαναδιάβασε το 1.
Πηγή: The complete Recovery Room Book