top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Η Άνοια


Φανταστείτε ότι στέκεστε μεταξύ δυο βιβλιοθηκών. Η βιβλιοθήκη δεξιά σας είναι φτιαγμένη από ελαφρύ ξύλο, ενώ η αριστερή είναι από μασίφ ξύλο καρυδιάς. Η δεξιά βιβλιοθήκη αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα, ενώ η αριστερή τη μνήμη.

Έστω ότι ταλαντώνεστε ανάμεσα στις δυο βιβλιοθήκες με αποτέλεσμα τα βιβλία που βρίσκονται πάνω τους αρχίζουν να πέφτουν. Προφανώς, τα βιβλία που βρίσκονται στην δεξιά βιβλιοθήκη (συναισθήματα) θα πέφτουν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τα βιβλία της μασίφ βιβλιοθήκης (μνήμη).

Τα βιβλία που βρίσκονται στα πάνω ράφια είναι αυτά που θα πέσουν πρώτα. Αυτά τα βιβλία αντιπροσωπεύουν τα θετικά συναισθήματα. Τα πεσμένα βιβλία είναι τα αρνητικά συναισθήματα.

Όταν ένα άτομο με άνοια ταρακουνηθεί από ένα γεγονός, πολύ εύκολα τα θετικά του συναισθήματα μετατρέπονται σε αρνητικά. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι πως τα αρνητικά παραμένουν αρνητικά για μεγαλύτερο διάστημα, κι αυτό γιατί, η μνήμη( η αριστερή βιβλιοθήκη) παραμένει σταθερή.

Για σκεφτείτε λίγο...

Ένα γεγονός που μπορεί να σοκάρει ή να αγχώσει έναν ασθενή με άνοια, θα προκαλέσει άγχος, πανικό και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Το γεγονός της απώλειας μνήμης δε θα του επιτρέψει να επανέλθει συναισθηματικά.

Για παράδειγμα, υπενθυμίζοντας σε έναν άνθρωπο με άνοια ότι ο σύντροφός του έχει πεθάνει, ο ίδιος θα θρηνήσει όπως την πρώτη φορά που άκουσε τα νέα, απλούστατα γιατί η μνήμη του δεν του επιτρέπει να θυμάται την πληροφορία αυτή.

Ακόμα ένα παράδειγμα, ο κύριος Χ ξύπνησε πολύ χαρούμενος, έφαγε πρωινό και έπειτα η γυναίκα του τον επισκέφτηκε. Για όλη την υπόλοιπη μέρα η διάθεσή του ήταν η χειρότερη κι αυτό γιατί κάτι άλλαξε με την επίσκεψή της, αλλά αν και ο ίδιος ξέχασε ότι τον επισκέφτηκε η γυναίκα του, το αρνητικό συναίσθημα ήταν ακόμη εκεί.

Ας θυμόμαστε λοιπόν τις δυο βιβλιοθήκες της μνήμης και των συναισθημάτων κάθε φορά που φροντίζουμε κάποιον με άνοια.

©2017 by Katerina Gianniou, RGN, Exec.Dip HCMA, M.Sc NosileutikiOnline. Proudly created with Wix.com

bottom of page