Επικοινωνόντας μεθοδικά.
Όντας σε αποχή αρκετό καιρό από την τελευταία μου ανάρτηση, αποφάσισα να επανέλθω με ένα θέμα παντός καιρού, την επικοινωνία.
Το SBAR είναι μια μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ υγειονομικών, αν και αρχικά επινοήθηκε για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Τι σημαίνει το ακρωνύμιο SBAR;
S-Situation: Μια σύντομη περιγραφή της παρούσας κατάστασης. Αρχικά, κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού μας στον συνομιλητή μας (πχ. Είμαι ο κ. Χ. και καλώ από την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Στη συνέχεια, αναφέρουμε το όνομα του ασθενούς που μας απασχολεί και το πρόβλημα για το οποίο καλούμε (πχ. Σας καλώ για την κ. Ψ., η οποία έχει δυσκολία στην αναπνοή).
B-Background: Περιγράφουμε εν συντομία το ιστορικό του ασθενούς (πχ. η κ. Ψ. έκανε ολική αρθροπλαστική ισχίου πριν 2 μέρες και σήμερα έχει δύσπνοια).
A-Assessment: Στη συνέχεια, αναφέρουμε πληροφορίες όπως ζωτικά σημεία, πρόσφατα εργαστηριακά αποτελέσματα ή άλλες χρήσιμες πληροφορίες, καθώς επίσης μπορεί να γίνει μια αναφορά σε πιθανή διάγνωση (πχ. ο κορεσμός οξυγόνου είναι 89%, η καρδιακή συχνότητα 113 παλμοί/ λεπτό, η αρτηριακή πίεση 75/45 mmHg, χρόνος τριχοειδικής επαναπλήρωσης 3 sec και κυανά άκρα, μήπως μιλάμε για πνευμονική εμβολή;).
R-Recommendation: Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιο είναι το επόμενο βήμα για τη φροντίδα του ασθενούς (πχ. Σας παρακαλώ να έρθετε και να εξετάσετε την ασθενή).
Έχοντας κατά νου αυτά τα τέσσερα βήματα, η επικοινωνία μας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι 1. ολοκληρωμένη, 2. άρτια τεκμηριωμένη και 3.αποτελεσματική.