top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Practice Educator



«Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει

William Arthur Ward, Αμερικανός συγγραφέας


Στη νοσηλευτική ο ρόλος του practice educator είναι γνωστός από την εποχή της Florence Nightingale, μητέρας της σύγχρονης νοσηλευτικής. Γνωστή και ως η “Lady with the Lamp”, η Florence Nightingale, γεννημένη στην Φλωρεντία από Άγγλους γονείς, γόνος ευκατάστατης οικογένειας, μορφώθηκε και σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία, μαθηματικά και κλασσικά. Αν και η νοσηλευτική θεωρούνταν επάγγελμα για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, η Florence Nightingale επέλεξε όχι μόνο να το ακολουθήσει αλλά και να το εξελίξει. Μέχρι τότε, η νοσηλευτή θεωρητικά ήταν ένα επάγγελμα που δε χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη σπουδή. Ωστόσο, η Florence Nightingale κατάφερε να ιδρύσει την πρώτη νοσηλευτική σχολή “The Nightingale School of Nursing, St. Thomas’ Hospital” στο Λονδίνο το 1860. Κάπως έτσι, θεμελιώθηκε η νοσηλευτική ως επιστήμη και η εκπαίδευση των νοσηλευτριών να λαμβάνει την δέουσα σημασία.


«I do not pretend to teach her how, I ask her to teach herself, and for this purpose I venture to give her some hints.» Florence Nightingale.


Σήμερα, η σπουδαιότητα του εκπαιδευτή προσωπικού δεν αφορά μόνο τα επαγγέλματα υγείας, αλλά επεκτείνεται σε κάθε είδος επιχείρησης. Από την εποχή της “μητέρας της Νοσηλευτικής” μέχρι σήμερα, οι αλλαγές στη δομή και στα συστήματα που ακολουθούν τα υπεύθυνα τμήματα επιμόρφωσης προσωπικού είναι ριζικές. Ως αποτέλεσμα αυτών,ο ρόλος του εκπαιδευτή προσωπικού εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. Σίγουρα, τον σημαντικό αυτό ρόλο δεν θα μπορούσε να αναλάβει ο οποιοσδήποτε νοσηλευτής, οποιασδήποτε βαθμίδας. Απαιτούνται προσόντα και δεξιότητες αντίστοιχα του μάνατζερ νοσηλευτή. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για έναν νέο ρόλο που θα κάλυβε τις ανάγκες εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού χωρίς ωστόσο να στερείται ηγετικές και διοικητικές ικανότητες. «Οι αλλαγές στο ρόλο περιλαμβάνουν επίσης αλλαγές στον τίτλο, όπως καθοδηγητής σε θέματα επιμόρφωσης προσωπικού ή ειδικός στην επαγγελματική επιμόρφωση.» American Nurses Association. (2000). Scope and standards of practice for nursing professional development. Washington, DC: The Association.

Πρωτού αναφερθούμε εκτενώς στους ρόλους του εκπαιδευτή προσωπικού, καλό θα ήταν να αποσαφηνιστεί ο όρος της Επαγγελματικής Επιμόρφωσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Επιμόρφωσης Νοσηλευτικού Προσωπικού ( The national Nursing Staff Development Organization) ορίζει την επιμόρφωση προσωπικού ως τη «συστηματική διαδικασία εκτίμησης, σχεδιασμού, ανάπτυξης και αξιολόγησης που βελτιώνει την απόδοση και την επαγγελματική ανάπτυξη των επαγγελματικών υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τη διατήρηση της επάρκειάς τους». National Nursing Staff Development Organization. (1999). Strategic plan MOO. Pensacola, FL.


“Οι δραστηριότητες της επιμόρφωσης προσωπικού περιλαμβάνουν τον προσανατολισμό, την ενδο-υπηρεσιακή εκπαίδευση, την επιμόρφωση προσωπικού, τη συνεχή εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.» Lockhart, J.S. (2004). Unit-based staff development for clinical nurses. Pittsburgh, PA: Oncology Nursing Society. Όπως αναφέρεται σε άρθρο των Rasalynd Jowett &Mirjam McMullan, Learning in practice- practice educator role, (2006), Nurse Education In Practice, Vol7, Issue 4, Pg 266-271, ο ρόλος του εκπαιδευτή προσωπικού είναι σημαντικός κρίκος μεταξύ του Πανεπιστημίου και του “παροχέα εκπαιδεύσης”, στην περίπτωσή μας, του νοσοκομείου. Μέσα από την έρευνα των προαναφερθέντων υπογραμμίζεται η χρησιμότητα του έργου του εκπαιδευτή προσωπικού τόσο στους μέντορες όσο και στους φοιτητές.


«Ο Grasmick περιγράφει 6 ρόλους για τον επαγγελματία που ασχολείται με την επιμόρφωση προσωπικού: εκπαιδευτής, διαμεσολαβητής, παράγων αλλαγής, σύμβουλος, ερευνητής και ηγέτης.» Grasmick, L.L. (2002). Roles of the staff development educator. In K.L. O’Shea (Ed.), Staff development nursing secrets(pp. 7-15). Philadelphia :Hanley & Belfus.


Βιβλιογραφία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ- ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ CHURCHILL HOSPITAL OXFORD UNIVERSITY HOSPITALS NHS TRUST Διπλωματική Εργασία, Γιαννιού Αικατερίνη





Komentar


©2017 by Katerina Gianniou, RGN, Exec.Dip HCMA, M.Sc NosileutikiOnline. Proudly created with Wix.com

bottom of page