top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και Πρόληψη Εφηβικής Εγκυμοσύνης

Γράφει η Κατερίνα Γιαννιού



Δύο καυτά θέματα που απασχολούν πάντα και παντού, είτε θέλουμε να το αποδεκτούμε, είτε όχι, τα σχολικά περιβάλλοντα και τις κοινωνίες ανά την υφήλιο. Αλλά, ας εστιάσουμε στο δικό μας "χωριό".


Σε προσωπική μου έρευνα για τις ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις, τα 212 ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν σε ερωτήματα που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την πρόληψη εφηβικής εγκυμοσύνης φάνηκαν τα εξής:


-Οι ερωτηθέντες, στην ερώτηση εάν είχαν παρακολουθήσει κάποιο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο ( στην Ελλάδα), το 80.2% απάντησε ΟΧΙ, ενώ μόνο το 19.8% απάντησε ΝΑΙ.

-Στην ερώτηση εάν πιστεύουν πως οι νέοι σήμερα είναι ενημερωμένοι σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το 14.6% απάντησε «καθόλου», το 48.1% «λίγο», το 31.1% «αρκετά», το 4.2% «πολύ» και το 1.9% «δε γνωρίζω».

-Όσον αφορά στα μέσα ενημέρωσης των νέων γύρω από θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το 88.2% απάντησε «διαδίκτυο», το 55.7% «φίλοι», το 25.5% «οικογένεια», το 6.1% «σχολείο με την εκπαιδευτική ιδιότητα» και το 1.9% «άλλο» .

-Στην ερώτηση εάν έχει κανείς υπόψιν του κάποιο περιστατικό εφηβικής εγκυμοσύνης, το 36.8% απάντησε «όχι, κανένα», ενώ το 38.7% απάντησε «ναι, πάνω από ένα» και το 24.5% «ναι, ένα» .

-Ακόμα, στην ερώτηση «σε ποιο βαθμό πιστεύετε πως οι νέοι σήμερα γνωρίζουν για την πρόληψη της εφηβικής εγκυμοσύνης, το 11.3% απάντησε «καθόλου», το 50.9% «λίγο», το 31.6% «αρκετά», το 4.2% «πολύ» και το 1.9% «δε γνωρίζω».

-Οι ερωτηθέντες, στην ερώτηση «πιστεύετε πως η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εφηβικής εγκυμοσύνης» το 98.6% απάντησε «ναι», ενώ μόλις το 1.4% απάντησε «όχι».

-Στην ερώτηση «πιστεύετε πως εάν υπήρχε ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι περιπτώσεις εφηβικής εγκυμοσύνης θα ήταν λιγότερες», το 95.8% απάντησε «ναι» και μόνο το 4.2% «όχι» .

-Στην ερώτηση «θα θέλατε να υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, που να παρέχει σωστή πληροφόρηση στα παιδιά, από καταρτισμένους στο ζήτημα εκπαιδευτικούς», το 99.1% απάντησε «ναι», ενώ μόλις το 0.9% ( 2 άτομα από τα 212) απάντησαν «όχι».

Τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν πως η κοινωνία είναι όντως έτοιμη να υποδεχτεί την ένταξη ενός μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Πιστεύει πως οι συμπεριφορές των μαθητών θα εξελιχθούν ως προς το καλύτερο, αρκεί βέβαια, το μάθημα να προάγει αυτά που πραγματικά πρεσβεύει το αντικείμενο. Σεβασμό στον εαυτό μας και στο άλλο φύλο, σεβασμό στις επιθυμίες του καθενός, γνώση ως προς τις γενετήσιες λειτουργίες και μέσα προφύλαξης και γενικότερα, μια ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ζητήματος από επαγγελματίες που κατέχουν το αντικείμενο και που επανεκπαιδεύονται διαχρονικά. Εάν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενταχθεί στα σχολεία από μικρή ηλικία, διδάσκοντας στα παιδιά όχι μόνο έννοιες σεξουαλικής φύσης, αλλά και αξίες ως προς το σεβασμό, την αυτοεκτίμηση, την επικοινωνία, οι επιδράσεις θα επεκταθούν σε πολλές διαστάσεις της κοινωνίας μας. Μένει μόνο να δούμε αν η επερχόμενη ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όπως μας το υπόσχονται από το 1964 θα λάβει χώρα με τη νέα σχολική χρονιά και θα είμαστε πάλι εδώ, να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα.


Comments


©2017 by Katerina Gianniou, RGN, Exec.Dip HCMA, M.Sc NosileutikiOnline. Proudly created with Wix.com

bottom of page