Τα φάρμακα και το όνομά τους.
Για κάποιο λόγο δε μου αρέσει να λέω τα φάρμακα με το "όνομά" τους. Αυτό που μου αρέσει είναι να λέω τα φάρμακα με το ΟΝΟΜΑ τους!
Τι εννοώ με αυτό. Όλα τα φάρμακα έχουν την εμπορική τους ονομασία και την ονομασία της δραστικής τους ουσίας.
![](https://static.wixstatic.com/media/eaf902_bd46b2ac77af4ab286485d19fe32fd54~mv2.png/v1/fill/w_347,h_315,al_c,q_85,enc_auto/eaf902_bd46b2ac77af4ab286485d19fe32fd54~mv2.png)
Πηγή φωτογραφίας: Διαδίκτυο
Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε το Depon, το Panadol, το Apotel, το Paracetamol κλπ. Αυτά τα τέσσερα φάρμακα έχουν την ίδια δραστική ουσία, την παρακεταμόλη. Ένας κοινός θνητός θεωρεί πως αυτά τα τέσσερα είναι τέσσερα διαφορετικά φάρμακα ( δεν μιλάω για σκευάσματα, μιλάω για φάρμακα με την ευρεία έννοια του όρου). Ένας επαγγελματίας υγείας οφείλει να γνωρίζει, ωστόσο, πως πρόκειται για το ίδιο φάρμακο, την ίδια δραστική ουσία δηλαδή, σε διαφορετικά σκευάσματα με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες.
Άλλο παράδειγμα, η μετφορμίνη, είναι ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, που κυκλοφορεί ως Glucophage, Metformin, Sukontrol, Glucofree, Glucoplus, Glucostop, Glucoformin κλπ. Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί ποιο φάρμακο εννοεί η συνταγή, ποιο φάρμακο εννοεί ο γιατρός, ποιο φάρμακο αντιστοιχεί σε ποιο φάρμακο, λόγω ελλείψεων κτλ κτλ.
Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η τακτική του να χρησιμοποιούμε μόνο την επιστημονική ονομασία του φαρμάκου αντί της εμπορικής και έτσι να προκαλείτε σύγχυση, με τον κίνδυνο χορήγησης λάθος ουσίας;
Στην Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλες χώρες, τα φάρμακα καλούνται με την επιστημονική ονομασία της δραστικής ουσίας προς αποφυγή ιατρογενών σφαλμάτων. Πέραν αυτού, η χρήση της δραστικής ουσίας ως ονομασία μας δίνει και περαιτέρω πληροφορίες για το σκεύασμα, ειδικά αν δεν τον γνωρίζουμε, καθώς μπορεί κανείς να καταλάβει σε ποια κατηγορία φαρμάκων ανήκει και με μια γρήγορη σκέψη να μπορεί να αντλήσει πληροφορίες όπως μηχανισμό δράσης, ανεπιθύμητες ενέργειες, αντενδείξεις και άλλα.
Ββιβλιογραφία: Γαληνός
Comments